ikinae.com

Suomalaisia metallibändejä

Motörhead – yksi suurimmista rock-bändeistä kautta aikain

December 23rd, 2019 by Jalon Witting

Englantilainen Motörhead teki tunnetuimman levynsä 70-luvulla, jo yli 40 vuotta sitten. Mutta siitä huolimatta kaikki raskaamman rokin ystävät tuntevat Motörheadin ja heidän suurimmat hittinsä Ace of Spades, Overkill, Killed by Death ja Motorhead.Motörheadin menestyksen takana oli ennen kaikkea sen nokkamies, karismaattinen ja omalaatuinen persoona Ian “Lemmy” Kilminster (1945-2015). Lemmyn ääni kuulosti siltä, että päivässä meni ainakin pullo viskiä ja pari pakettia röökiä – ja näin myös oli. Alkoholin ja tupakan lisäksi Lemmylle maistui amfetamiini. Lemmyn lisäksi bändin muina pitkäaikaisimpina jäseninä toimivat rumpali Phil “Philthy Animal” Taylor sekä kitaristi “Fast” Eddie Clarke, tosin bändissä on ollut aikojen myötä muitakin kitaristeja ja rumpaleita.

Motörheadin vaikutus musiikkiin

Motörhead luokitellaan usein yhdeksi “The New Wave of British Heavy Metal” -bändeistä Iron Maidenin, Judas Priestin, Diamond Headin ja Def Leppardin kanssa. Siinä missä ensimmäisen aallon heavy metal -bändit Led Zeppelin, Black Sabbath ja Deep Purple olivat blues-vaikutteisia ja usein hitaita ja raskaita, uuden aallon metalli oli nopeampaa ja aggressiivisempaa, eikä bluesin vaikutus ollut enää helposti havaittavissa. Motörhead vaikutti etenkin punkin ja thrash-metallin kehitykseen, ja Metallican James Hetfield onkin sanonut että Metallicaa ei olisi ilman Motörheadia. Yksi todiste heidän suuruudestaan on se, että Lemmyn kirjoittama elämänkerta on käännetty muun muassa suomeksi ja se on menestynyt loistavasti ympäri maailmaa.

Bändin historia

Ian “Lemmy” Kilminster syntyi ja kasvoi Staffordshiren alueella Keski-Englannissa, kunnes perhe muutti Walesiin. Lemmy alkoi soittaa kitaraa teini-ikäisenä, ja siirtyi bassoon vasta 26-vuotiaana, haettuaan Hawkwindiin kitaristiksi. Hawkwind päätti, että he eivät tarvitsekaan toista kitaristia, mutta kun heidän basistinsa ei saapunut keikalle, Lemmy otti hänen paikkansa. Lemmy joutui pihalle Hawkwindista vuonna 1975 jäätyään kiinni huumeiden hallussapidosta Kanadassa. Hän perusti Motörheadin samana vuonna, mutta ensimmäiset vuodet olivat vaikeita, ja bändi melkein hajosi vuonna 1977. He kuitenkin saivat mahdollisuuden levyttää singlen, joka muuttuikin levyksi, jonka suosio yllätti kaikki. Motörheadin menestys oli suurimmillaan vuosina 1980 ja 1981, jolloin he julkaisivat tunnetuimman hittinsä Ace of Spadesin.