ikinae.com

Suomalaisia metallibändejä

Motörhead – Trash metallin edelläkävijä

March 20th, 2017 by Jalon Witting

Motörhead perustettiin vuonna 1975 ja se oli yksi 70-luvun lopun raskaimmista rock-yhtyeistä. Yhtye aloitti aluksi bluesvaikutteisella tyylillä mutta veti linjaa nopeasti raskaaseen punkhenkiseen suuntaan.lemmyYhtyeen perustaja Lemmy Kilmister oli mukana yhtyeessä sen alusta asti muiden jäsenien vaihtuessa. Muita pitkäaikaisia muusikoita yhtyeessä olivat Phil Cambell ja Mikkey Dee. Motörheadille ominainen raskas tyyli oli omiaan vaikuttamaan Trash metallin syntyy ja moni kyseisen tyylilajin bändi on hakenut vaikutteita esikuvastaan Motörheadista.Vaikka yhtye lopetettiin keulakuva Kilmisterin kuoleman vuoksi vuonna 2015, elää sen musiikki fanien toimesta ehkä nyt kovempana kuin koskaan. Sen kunniaksi tarjolla on myös hieno Nettikasinovertailu.info –sivuston esittelemä videokolikkopeli Motörhead.

Oikea ”Bomber”

Yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 1977 ja se kantoi yksinkertaisesti nimeä Motörhead. Bändin sisäisten ongelmien vuoksi ilmassa oli eripuraa ja bändin sisällä mietittiin jopa lopettamista. Viimeiseksi oljenkorreksi otettiin albumin julkaisu ja päätettiin katsoa jatkoa sen menestymisen mukaan. Albumi menestyi hyvin listoilla ja Motörhead sai siitä uutta potkua menoonsa.Seuraavaksi julkaistiin levyt Overkill ja Bomber, jotka vahvistivat yhtyeen asemaa ja tekivät siitä tunnetun nimen musiikkipiireissä. Legenda oli syntynyt, bomberilta lohkaistiin lukuisia biisejä, jotka ovat fanien suosikkeja edelleen. 1980-luvun taitteessa elettiin suurta Motö-huumaa, ja albumi Ace of Spades nousi listahuipuksi tehden yhtyeestä lopullisesti suuren tähden.Yhtyeen nimi ja biisit olivat kaikkien huulilla. Yhtyeen ollessa Ozzy Osbournen lämppärikiertueella julkaistiin seuraava hitti, No sleep ‘till Hammersmith, joka ponkaisi jälleen listojen kärkeen. Lemmy Kilmister yhtyeineen paistatteli suosion huipulla ja kova työ palkittiin.

Ongelmia ja kiertueita

Seuraavina vuosina yhtyeen sisällä kuohui, jäsenet vaihtuivat tiuhaan tahtiin mutta bändi piti linjansa. Se veti rankkoja ja pitkiä kiertueita. Bändi vaihtui triosta nelihenkiseksi ja taas takaisin trioksi. Levyjä julkaistiin tasaisin väliajoin ja kuuntelijakunta piti tuotoksista. Vuonna 2004 julkaistu Inferno kehuttiin maasta taivaaseen ja se rinnastettiin 1980-luvun klassikoiden rinnalle. Vuonna 2015 Motörhead vieraili keikalla Helsingissä.Samana vuonna oli julkaistu levy Black Magic ja yhtye tuntui olevan hienossa vedossa. Nopeasti joulukuisen Helsingin keikan jälkeen saatiin huonoja uutisia, bändin perustaja ja sielu Lemmy Kilmister kuoli joulukuun lopussa 2015 äkillisen sairauden nujertamana.Yhtyeen pitkäaikainen rumpali Mikkey Dee ilmoitti heti Kilmisterin poismenon jälkeen Motörheadin lopettavan. Uusina tuotoksina on julkaistu viimeisiä keikkatallenteita yhtyeen kiertueelta.