ikinae.com

Suomalaisia metallibändejä

Jimi Hendrixin lyhyt upea ura

May 21st, 2017 by Jalon Witting

Harva ihminen on taidoistaan yhtä ylistetty lähes 50 vuotta kuolemansa jälkeen kuin Jimi Hendrix. Eläessään hän ehti tehdä lyhyen mutta mieleenpainuvan uran bändinsä laulajana, kitaristina ja sanoittajana. Hendrix on valittu erinäisissä julkaisuissa ja arvostetuissa raadeissa kaikkien aikojen kitaristiksi, mikä ei ole ihme kun kuuntelee hänen pitkiä ja huikeita kitaraosuuksia.

Virtuoosi on syntynyt

1940-luvulla syntyneen Hendrixin lapsuus oli repaleinen ja eikä koulu kiinnostanut, sen sijaan hän rakasti R&B-musiikkia. Hän kierteli useita vuosia tylsistyneenä keikkakitaristina kunnes onni kääntyi ja Hendrix pääsi aloittelemaan uraansa Englantiin. Syntyi legendaarinen yhtye The Jimi Hendrix Experience ja tulevana kitaravirtuoosina ylistetyn Hendrixin ura kääntyi nousuun.

Lyhyen uran legenda

Vuonna 1967 Hendrix vieraili konsertoimassa Helsingissä. Noihin aikoihin hän oli vielä melko tuntematon kuuluisuus ja vasta saamassa julkisuutta Englannissa. Helsingin keikalla ei nähty yleisöryntäystä mutta konsertin lopuksi artisti rikkoi kitaransa, kuten monesti muulloinkin uransa aikana. Hendrix tulikin tunnetuksi villeistä muuveistaan ja hurjista esityksistään, hän herätti eleillään ja psykedeelisellä musiikillaan ristiriitaisia tuntemuksia yleisössä.Nykyisin hän on arvostettu artisti, jonka kitaran nuppi päätyi lopulta Hurriganes-näyttelyssä esillä olleeseen kitaraan. Muusikon taidot ja monet biisit ymmärrettiin paremmin vasta hänen kuoleman jälkeen. Hendrix on päässyt esille myös pelimaailmaan pelissä, joka kantaa hänen nimeään.Hendrixin ura kesti vain 4 vuotta, hän menehtyi vain 27-vuotiaana unilääkkeiden yliannostukseen. Pari vuotta aiemmin oli ilmestynyt hänen suurimmaksi menestykseksi jäänyt Electric Ladyland albumi ja Hendrix oli heittänyt upeat keikat Woodstockissa ja Isle of Wightin festareilla.Artistissa yhdistyi luontainen musikaalinen lahjakkuus, afroamerikkalainen rytmi, runollisuus ja vahva energinen lataus. Voidaan vain arvailla, mitä hän olisi saanut aikaiseksi, ellei olisi menehtynyt niin nuorena. Jimi Hendrixin legenda elää nykypäivänä tähden tuotannossa, videotallenteissa ja nyt jopa pelimaailmassa. Aikansa suuriin musiikkilahjakkuuksiin kuuluvan tähden soundit ja taidot ovat yhtä kuumaa tavaraa vielä yli 40 vuoden jälkeenkin.