ikinae.com

Suomalaisia metallibändejä

Suosituimmat suomalaiset bändit

January 4th, 2015 by Roger

Suosituimpia suomalaisia bändejä voidaan tietysti tarkastella monenlaisesta näkökulmasta. Voidaan esimerkiksi pohdiskella, mikä bändi on historiallisesti ollut merkittävin, tai aikakautensa huomioon ottaen suosituin. Jos otetaan tällainen lähtökohta, voisi hyvä ehdokas olla Hurriganes, joka oli suosionsa huipulla 1970-luvun puolivälissä, esittäen vahvaa ja nopeaa yksinkertaista rock-musiikkia.

Toisaalta voidaan asiaa lähestyä myös siitä näkökulmasta, että mikä bändi on saavuttanut eniten menestystä Suomen ulkopuolella. Tällaisesta lähtökohdasta voisivat vahvoja ehdokkaita olla esim. 1970-luvun progebändi Wigwam tai aikalaisbändit Kalevala ja Tasavallan Presidentti. Tai toisaalta nykyiset suosikkiyhtyeet Nightwish ja HIM.

Nykyään suosituimpia, tai ainakin radioiden soittolistoilla eniten äänessäolevia bändejä ja artisteja ovat puolestaan sellaiset nimet kuin vaikkapa Haloo Helsinki!, Nightwish, Stig, Jukka-Poika, Suomen euroviisuehdokas Softengine, Hector, Chisu ja monet muut. Tällä hetkellä radiossa soivat 10–20 artistia ja bändiä niin, että juuri mitään muuta ei koskaan kuullakaan. Tosin radio on menettänyt huomattavasti asemiaan musiikin lähteenä, ja tällä hetkellä jo suurin osa musiikista kuunnellaan internetistä esimerkiksi Spotify- ja Soundcloud -palvelujen kautta.

Muita merkittäviä ja suosittuja suomalaisia yhtyeitä aikojen saatossa ovat olleet mm. Egotrippi, 22-pistepirkko, Dingo, Yö, Popeda, Juice Leskinen & Grand Slam, Don Huonot, Peer Gunt, Melrose, Suurlähettiläät ja monet muut. Suomalainen bändimusiikki on aina ollut melko kitaravoittoista, mutta poikkeuksiakin on, esimerkiksi vuonna 1999 kansainväliseksi listaykköseksi noussut syntikkabiisi Sandstorm, jonka tekijä oli turkulainen Darude.